Welkom op de nieuwe site! Wil je inloggen en heb je al een account, vraag dan eerst een nieuw wachtwoord aan.

MOTOSHARE

TAAL

Nederlands

Blog

Is motorrijden onveilig? Zo voorkom je ongelukken op de motor

Daan van der Wal

9 dec 2024

Motorrijden: Veiligheid en Risico's


Motorrijden is geweldig. Motorrijden geeft een ongekend gevoel van vrijheid en zorgt ervoor dat je iedere rit van A naar B als een uitje ervaart. Als motorrijder voel je je ‘King of the Road’.


Maar motorrijders weten ook dat het rijden op twee wielen risico’s met zich meebrengt. Motorrijders rijden veel minder kilometers per jaar dan automobilisten. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) wordt op een motor gemiddeld minder dan 3000 kilometer per jaar gereden. Auto’s zijn gemiddeld bijna 10.000 kilometer per jaar onderweg. Omdat je als motorrijder relatief weinig op de weg zit, is het best lastig om een goede routine in het rijden op je motor op te bouwen. Bovendien staan veel motorfietsen een aantal maanden per jaar helemaal stil.

Oorzaken van motorongelukken


Van alle ernstige motorongevallen in Nederland is ongeveer 50% een botsing tussen een motor en een auto. Maar liefst 40% van de gevallen is een enkelvoudig ongeval. Dit is een ongeval waarbij geen ander verkeersdeelnemer betrokken is. De overige 10% van de ongevallen bestaat uit botsingen tussen een motorrijder en andere verkeersdeelnemers zoals fietsers, brommers of voetgangers.

Eenzijdige ongelukken. Vaak te voorkomen


Veel eenzijdige ongelukken hoeven niet plaats te vinden. Snelheid en overmoedigheid spelen een belangrijke rol bij eenzijdige motorongelukken. De belangrijkste drie oorzaken noemen we hier.

1. Rijd niet te hard


Een hogere snelheid leidt tot een langere remweg en beperkt het vermogen om tijdig te anticiperen op een andere wegsituatie. Bovendien is het soms lastig om bij hoge snelheid een te ruim of te krap genomen bocht te corrigeren.

2. Let op de conditie van het wegdek


Daarnaast zien onderzoekers dat de conditie van het wegdek een belangrijke reden voor valpartijen is. Ook hier geldt overigens dat er bij een ongeluk om slecht wegdek vaak te hard werd gereden door de motorrijders.

3. Zorg voor balans


Een motorfiets is een balansvoertuig. Dat betekent dat je als motorrijder over de vaardigheden moet beschikken om de motor in balans te houden. In de praktijk komt het voor dat relatief onervaren motorrijders hun voertuig onvoldoende beheersen. Verlies je als motorrijder de macht over het stuur, dan is de kans op een ongeval groot.

Ongelukken waar anderen bij betrokken zijn


Een motorrijder is kwetsbaar in het verkeer. Veel ongelukken met andere voertuigen kunnen voorkomen worden. In vrijwel alle gevallen waarbij een motorrijder in botsing komt met een ander voertuig wordt de motorrijder over het hoofd gezien.

Volgens een grootschalige Europese studie gebeuren ongevallen tussen motor en auto vooral doordat de motorfiets over het hoofd wordt gezien. In deze studie zijn ruim 900 ongevallen in vijf landen (Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Nederland) waarbij een gemotoriseerde tweewieler was betrokken, geanalyseerd. In ruim 36% van de gevallen had de bestuurder van het andere voertuig de tweewieler niet gezien; in 12% van de gevallen was het andersom, en had de bestuurder van de tweewieler het andere voertuig niet gezien.

In andere ongevallenstatistieken zie je dat motorrijders bij ongelukken vooral vaak in conflict raken met tegemoetkomende afslaande voertuigen, of voertuigen die vanuit een zijweg een hoofdweg oprijden. Het gaat dan voornamelijk om voorrangsfouten van een automobilist.

Alert, zichtbaar en goed gekleed. Dat is veilig


Wees je bewust van situaties in het verkeer die juist voor motorrijders gevaarlijk kunnen zijn. Door de file rijden, onoverzichtelijke bochten, rijden bij harde wind, voorwerpen op het wegdek, trein- en tramrails en al je medeweggebruikers. Rijd altijd defensief en alert.

Met goede verlichting en fluorescerende kleding ben je zichtbaar in het verkeer. Overweeg om vooral in het schemer of het donker een fluorescerend hesje te dragen. Het spreekt voor zich dat je altijd een goede helm, motorkleding, handschoenen en laarzen draagt. Bij een valpartij ben je daardoor beschermd tegen de ergste gevolgen.

Controleer je motor


Tenslotte adviseren we je om voor je vertrekt altijd de BRAVOK-check te doen. Weet je niet wat dat is? Lees dan deze blog.


Wij van MotoShare wensen je veel veilige kilometers.

Geschreven door:

Daan van der Wal

CEO & Founder

“ Samen werken aan de toekomst van motorrijden. Via MotoShare maken we rijden leuker en meer toegankelijk. ”

Activiteit

09-12-2024

Volg ons en mis niks

MotoShare Nieuwsbrief

Ontvang leuke motorroutes, tips voor jouw motor en alles over MotoShare.

Ja, schrijf mij in