Welkom op de nieuwe site! Wil je inloggen en heb je al een account, vraag dan eerst een nieuw wachtwoord aan.

MOTOSHARE

TAAL

Nederlands

Blog

Winterbeurt voor je motor. Wat moet je doen als je je motor in de winter niet gebruikt?

Daan van der Wal

8 dec 2024

Winterbeurt voor je motor

 

We kennen allemaal de verhalen van motorrijders die in het vroege voorjaar hun motor uit de stalling halen en tot de ontdekking komen dat er van alles mankeert aan de motorfiets. Roestvorming, lege banden, dode accu, vastzittende rem- en koppelingshendels…

 

Allemaal zaken die te voorkomen zijn als je je motor aan het begin van de winter een goede winterbeurt had gegeven.

 

Je motor klaarmaken voor de winter

 

Als de laatste mooie dagen van het jaar zijn geweest, zetten de meeste motorrijders hun motor in de stalling. Dan is het verstandig je motor zorgvuldig voor te bereiden voor zijn 'winterslaap'. Dan weet je namelijk zeker dat je in het voorjaar zo weer kunt opstappen!

 

Checklist winterbeurt voor de motor

 

 

Maak je motor droog en vet

 

Wellicht heb je in de late herfst nog een rit in de regen gemaakt, misschien zelfs nadat er zout is gestrooid. Vocht zorgt voor roestvorming en pekelresten kunnen de hele winter op je lak, chroom, lagers en ketting invreten. Gebruik een hogedrukreiniger om je motor, voordat je hem definitief op stalling zet, grondig af te spuiten. Droog je motor met katoenen doeken goed af en gebruik siliconenspray, harde was en chroompoets om je motor te beschermen tijdens de winterslaap.

 

Voorkom roestvorming in je tank

 

Motoren met een metalen tank lopen het risico dat – als deze langere tijd stilstaan – zich roest vormt in de tank. Vul je tank tot de rand toe vol voor je je motor wegzet. Voeg eventueel een middel zoals Fuel Stabilizer toe aan je brandstof om aanslag en afzetting in de benzinetank te voorkomen. Maak na toevoeging een korte rit zodat het middel in alle leidingen en je carburateur komt.

 

Hou je banden op spanning

 

Als je motor langere tijd op dezelfde plek staat, kan een vlakke plek (flat spot) ontstaan. Zet je motor altijd op de middenbok zodat je achterwiel vrij van de grond is. Heb je geen middenbok? Overweeg dan een paddock standaard. Kun je je motor niet met de banden los van de grond stallen, verhoog dan de bandenspanning met 0,5 bar en verrijd je motor regelmatig tijdens de stallingperiode.

 

Vervang de motorolie

 

Vuilresten in de motorolie zakken langzaam onder in je blok. Bovendien bevat oude motorolie verbrandingsresten die de olie minder goed laten smeren. Ververs daarom aan het begin van de winter je motorolie en het oliefilter. Staat je motor langer dan 6 maanden stil? Overweeg dan speciale conserveringsolie te gebruiken.

 

Reinig en smeer je ketting

 

Maak je ketting schoon met kettingreiniger. Spuit daarna je ketting in met kettingspray, vooral aan de kant waar de ketting het tandwiel raakt. Laat de spray minimaal 15 minuten intrekken voordat je wegrijdt.

 

Vertroetel het frame en de body van je motor

 

Verwijder eventuele roestvorming op het frame met schuurpapier. Grond het zorgvuldig, breng lak aan met een lakstift en werk eventueel af met blanke lak. Spuit roestvrije ongelakte metaaldelen in met siliconenspray. Let op: spuit geen siliconenspray op je schijfremmen!

 

Behandel de elektra van je motor

 

Gebruik contactspray voor licht- en startschakelaars en het contactslot om roestvorming en vochtophoping te voorkomen.

 

Kabels voorbereiden voor de winter

 

Spuit gas-, koppelings-, rem- en choke-kabels in. Gebruik waxspray voor rubberen en kunststof onderdelen, zoals benzineslangen, om uitdroging te voorkomen.

 

Onverdunde koelvloeistof gebruiken

 

Vervang de vloeistof in je koelsysteem door onverdunde koelvloeistof die temperaturen tot -40°C aankan. 

 

Accu van je motor onderhouden in de winter

 

Gebruik een druppellader om je accu in goede conditie te houden. Als je geen druppellader hebt, laad je de accu om de 3 weken op met een gewone lader. Gebruik geen snellader of een lader met een laadstroom van meer dan 10% van de accucapaciteit.

 

Uitlaat en luchtfilter beschermen

 

Voorkom vocht in open luchtfilters of uitlaatpijpen door deze dicht te stoppen met een stuk doek of een plastic zak met elastiek.

 

Je motor binnen stallen in de winter

 

Stal je motor in een droge, goed geventileerde ruimte. Gebruik een ventilerende motorhoes en vermijd dekens, lakens of slaapzakken, omdat deze onvoldoende ventileren en roest kunnen veroorzaken.

 

Je motor buiten stallen in de winter

 

Gebruik een goed ventilerende buitenhoes en maak deze aan de onderkant vast om wegwaaien te voorkomen. Zorg dat de hoes 10 cm vrij van de grond blijft en laat je motor om de drie weken luchten bij mooi weer.

 

Moet ik mijn motor af en toe starten in de winter?

 

Het is niet slim om je motor af en toe te starten. De motor komt niet op temperatuur en de accu zal niet bijladen. Ga liever op een droge dag een flink stuk rijden, maar controleer wel of er niet eerder zout is gestrooid.

 

Geschreven door:

Daan van der Wal

CEO & Founder

“ Samen werken aan de toekomst van motorrijden. Via MotoShare maken we rijden leuker en meer toegankelijk. ”

Activiteit

08-12-2024

Volg ons en mis niks

MotoShare Nieuwsbrief

Ontvang leuke motorroutes, tips voor jouw motor en alles over MotoShare.

Ja, schrijf mij in