Blog

We vertellen je meer over Mips en de veiligheid van motorhelmen
Onlangs had ik het genoegen Mips CEO Max Strandwitz aan de tand te mogen voelen over de laatste stand van zaken. We hebben Mips (Multi Directional Impact Protection System) al eens eerder genoemd in een blog, maar laten we je geheugen even opfrissen.
Wat mij betreft verdient het systeem veel meer aandacht in de pers dan het de afgelopen jaren heeft gekregen. Het is begrijpelijk maar tegelijkertijd jammer dat gebruikers zich richten op de buitenkant van de helm in plaats van op het deel dat eigenlijk onze meeste aandacht verdient.
Wat is Mips?
Volgens de Mips-website is onderstaande uitleg de reden waarom we ons allemaal bewust moeten zijn van hoe we ons hoofd kunnen beschermen:
"Het Mips-veiligheidssysteem is ontworpen om extra bescherming toe te voegen aan helmen tegen draaiende bewegingen. Dit is een combinatie van rotatie-energie en rotatiekrachten. Het systeem bestaat uit een lage wrijvingslaag (LFL) die minder dan 1 mm dik is en aan de binnenkant van de helm onder de vulling wordt geplaatst.
De LFL is op maat gemaakt voor elke helm en maat en bedacht om 10-15 mm in elke richting te bewegen tijdens een impact. Het Mips® veiligheidssysteem wordt op zijn plaats gehouden door 3 elastomeren die de LFL correct in de helm houden. De LFL komt tot stand door een spuitgietprocedé om in elke specifieke helm te passen. Het minimalistische ontwerp is netjes geïmplementeerd om geen enkel pasvorm-systeem te verstoren."
De relevantie van Mips
Het is logisch dat 99,99% van de tijd een crash gebeurt tijdens een voorwaartse beweging. Ongevalstatistieken tonen aan dat wanneer je valt en je hoofd de grond raakt, dit het meest voorkomt terwijl je in een hoek valt in plaats van lineair.
Ons menselijk brein zit geweldig in elkaar. We beseffen allemaal dat dit een zeer delicaat instrument is, wat met de grootste zorg moet worden behandeld. Beschadigingen zijn vaak blijvend van aard. Vallen onder een hoek creëert rotatiebeweging en de wetenschap heeft aangetoond dat onze hersenen erg gevoelig zijn voor rotatiekrachten. Bij een schuine impact kunnen deze krachten worden overgebracht naar de hersenen, wat ernstige verwondingen kan veroorzaken.
"View from the top"
Het Mips-systeem is al geïntegreerd in meer dan 140 merken en in bijna 900 verschillende helmen. Je vindt het in helmen die worden gebruikt voor fietsen, in de sneeuw, paardensport, klimmen, veiligheid, teamsporten (zoals ijshockey) en motorrijden. Mips is een systeem dat wordt gebruikt door meer dan 20 verschillende fabrikanten van motorhelmen, maar is vooral bekend binnen de off-road motorsport.
Helaas heeft Mips een zeer lage naamsbekendheid bij de 'gewone' consument. Er is slechts een handvol fabrikanten die helmen aanbieden voorzien van Mips voor 'straat' gebruik.
Onder deze merken zijn o.a. Bell en BMW.
Op de baan met Mips
Strandwitz vult aan: "Voor ons is het ook zinvol dat de FIM-reglementen voor het racen op het circuit de komende twee tot drie jaar strenger worden. Toegevoegde Mips-bescherming zal hierbij een belangrijke rol spelen.
Wanneer fans hun helden zien rijden met helmen met Mips, mag je een toename van het bewustzijn aan de kant van de consument verwachten. Hopelijk zal dit de vraag stimuleren."
Mips; voor de consument
Strandwitz legt verder uit: "We zijn erg blij met de toevoeging van BMW in 2020 aan de producenten die Mips in hun helmen hebben geïntegreerd. We verwachten dat het merk hun Mips-helmengamma tijdens het komende rijseizoen zal blijven promoten.
We hebben altijd de leidende positie ingenomen. We zijn er al meer dan twee decennia mee bezig en we zullen blijven pleiten voor het toevoegen van bescherming, door Mips-systemen toe te voegen aan alle helmen waar we kunnen zien dat het een verschil kan maken.
Dat gezegd hebbende, blijft het verhogen van onze naamsbekendheid bij motorrijders die hun motorfiets gebruiken voor dagelijks vervoer een belangrijke factor in onze strategie."
Activiteit
09-12-2024
Volg ons en mis niks
MotoShare Nieuwsbrief
Ontvang leuke motorroutes, tips voor jouw motor en alles over MotoShare.
Ja, schrijf mij in